top of page

ראיון עם יובל אביבי ומיה סלע ב״מה שכרוך״ - 17 ביולי 2023

"יש סיפור שאותו מקובל לספר על משבר האקלים: אנחנו אשמנו, בגדנו, גזלנו, נסענו בטיסות לואו-קוסט לכל מיני אתרי נופש מזוויעים, שבענו אוכל מגעיל, טסנו לתאילנד, אלוהים ישמור מה עשינו שם, עשינו F-15, F-16, כרתנו את יערות הגשם כדי להוציא לאור את הספרים של גלית דיסטל-אטבריאן, אלוהים יודע מה עשינו, הבאנו שיירות של מטפלות מהפיליפינים כי אין לנו אומץ להסתכל בעיניים של אמא שלנו בשנותיה האחרונות ולתת לה יד, דברים מזעזעים בכל רמה - ואז תראו עם מי הסתבכנו, עם חרי אפו, להט החרב המתהפכת – גלי חום, שריפות יער, צונאמי, הכחדת מינים, אלוהים ישמור".

"זו נקודת מבט מאוד מקובלת, שאפשר לקרוא לה מוסרית ואפילו מוסרנית, וזה מעניין כמה אנשים חילונים מחזיקים בנקודת המבט הזו לגבי האקלים. יש איתה שתי בעיות עקרוניות: מנקודת מבט מדעית, לשמש לא אכפת לאן טסת ומה אכלת בבופה, היא לא יודעת, זה ממש לא מעניין אותה. ותיאולוגית - רק ילדים מאמינים שהאל הוא אבא טיפש כזה שנותן סטירות בכל פעם שאתה עושה משהו רע. תיאולוגיה זה הרבה יותר מסובך מזה. וגם אבות".

"הבעיה בנקודת המבט הזו היא שאנחנו לא מצליחים להבין את ההתנהגות האנושית, אנחנו רק ב'גוועלד גוועלד, מה עשינו? מה עשינו, מה עשינו??' והפניקה המוסרית לא מאפשרת להבין, ואולי גם לא לפתור, לא את הבעיה של האקלים ולא כל מיני בעיות בנפש האנושית".

יותם פלדמן הגיע אלינו כדי לדבר על "הנפש הסולארית", הספר החדש שלו, שהוא לא רק מעניין אלא גם יפה במיוחד - ואפילו מאיר, כפי שאפשר לראות בתמונה. הספר הזה הוא תוצר של הוצאת בית של ננה אריאל ואורי יואלי שמדפיסים את הספרים ידנית ותופרים אותם בעצמם.

ובספר הזה יותם פלדמן מציע הסבר לבחירה שלנו בנפט, במקום בשמש, כמקור לאנרגיה - הכל נעוץ באי ההתאמה של הנפש האנושית לנפש של היקום, הנפש הסולארית: אנחנו בתודעה של מחסור ותכלית, בעוד שהשמש היא ביטוי של בזבוז ושרירותיות. האם נוכל לשנות את עצמנו?

bottom of page